Miniature American Shepherd

Geschiedenis van de Miniature American Shepherd


 

In 1968 begon een paardenvrouw in Californië met kleinere Australian Shepherds te fokken en is dit ras ontstaan.


  Dit ras is ontstaan in de USA, net zoals zijn grote broer de Australian Shepherd.
Het is dezelfde hond, hetzelfde bloed en DNA alleen kleiner van formaat.
Vele boeren en veehouders en fokkers hielden de maat klein vanwege bepaalde werkzaamheden.
De grotere zwaardere Aussie kon niet overal komen wanneer ze onder hekken, poorten, door schuren en vaak werden ze ook als schapen honden gebruikt in schapenschuren.
Ze moeten sterk genoeg zijn om hun werk te doen en zelfstandig kunnen komen waar ze op dat moment nodig zijn.
Dus de miniature Australian Shepherd is niet nieuw, als je terug gaat naar het begin kan je al kleinere honden zien die nog steeds in vele bloedlijnen en stambomen zitten.
De miniatuur Australian Shepherd wordt ook Noord Amerikaanse Shepherd  genoemd of ook wel Mini Aussie. Dit ras is ontstaan in Amerika, net zoals zijn grote broer de Australian Shepherd.
De miniature Australian Shepherds kunnen geregistreerd zijn bij de National Stock Dog Registry (NSDR) Miniature Australian Shepherd Club of America (MASCA), International Miniature Australian Shepherd Club (IMASC) en de American Stock Registry (ASDR). De North American Miniature Australian Shepherd Club of the USA (MASCUSA) gaat op in de AKC en is sinds 15 juni 2015 erkend als American Shepherd.

http://www.mascusa.org/index.php
De erkenning van het ras (standaard) Australian Shepherd en de vaststelling van de rasstandaard werd ook door de American Kennel Club (AKC) in 1991 gerealiseerd. In 1996 werd het ras ook door de FCI erkend. De miniature American  Shepherd is in 2015 officieel erkend door de AKC. Nog niet door de FCI.
De hoogte van de Miniature American Shepherd is tussen de 35 en 46 cm schofthoogte en het gewicht tussen de 9 en 14 kilo.


 ( tekst site www.kikkertsparadise.nl  . Ellen Maaskant )

Karakter en uiterlijk.


De Miniature American Shepherd  is een actieve en intelligente hond,van nature vriendelijk en gelijkmatig van aard.Overmatig angst of agressie zijn dan ook fouten die streng aangerekend moeten worden.Er zijn sterke drijf en hoed instincten aanwezig en daarom steeds oplettend,levendig en bewegelijk en hebben een lenig en een gespierd lichaam in staat om van richting en snelheid te veranderen een hond voor de geoefende hondenbezitter. Het haar van deze hond  is half lang,recht tot golvend en weer bestendig.De ondervacht varieert van dikte ligt aan het klimaat.De kleuren zijn: black-tri,red-tri,blue-merle en red-merle al dan niet met witte aftekeningen of tan.In de rasstandaard wordt de Aussie als gecoupeerd beschreven maar vanaf september 2001 is er in Nederland een coupeerverbod van kracht gegaan zodat men de Miniature American Shepeherd  veelvuldig met staart tegen komt.

Willem Visser 01.02.2021 15:51

ben op zoek naar een teefje pup of een herplaatsen teefje tot 3jaar

Aljona 12.11.2020 18:38

Hi! We are interested in buying a MAS puppy. Could I ask if there any approximate date the new puppies can be expected? Thanks

Sandra Van den Bosch 08.07.2020 19:52

Hoe kom ik in contact met fokkers van de mas? Wij willen al zo lang een mas wie kan ons daar aan helpen

Nieuwe reacties

03.06 | 13:24

ik zou graag een italiaans windhondje kopen 0639455910

01.02 | 15:51

ben op zoek naar een teefje pup of een herplaatsen teefje tot 3jaar

12.11 | 18:38

Hi! We are interested in buying a MAS puppy. Could I ask if there any approximate date the new puppies can be expected? Thanks

08.07 | 19:52

Hoe kom ik in contact met fokkers van de mas? Wij willen al zo lang een mas wie kan ons daar aan helpen